Hrášková polévka

Krémová polévka z hrášku, cibule, česneku, badyánu, vývaru a smetany, zdobená zakysanou smetanou.

Ingredience:

  • 500 ml drůbežího vývaru
  • 250 ml smetany 33 %
  • 350 g hrášku (může být i mražený)
  • 50 g másla
  • 1 ks stroužku česneku
  • 1 ks cibule
  • 1 ks hvězdičky badyánu
  • mletý pepř
  • sůl
  • zakysaná smetana, nebo krutony na ozdobu

 

Postup:

1. Na rozehřátém másle orestujeme oloupanou na drobno nakrájenou cibuli a oloupaný na na jemno nakrájený česnek, přisypeme hrášek (nebo rozmražený hrášek), orestujeme ho, zalijeme vývarem, přidáme badyán a vaříme dokud hrášek nezměkne.
2. Pak z polévky vyjmeme badyán a rozmixujeme ji tyčkovým mixérem, přilijeme smetanu a vaříme ještě asi 2 minuty.
3. Dochutíme solí, mletým pepřem a servírujeme ozdobené zakysanou smetanou, případně i chlebovými krutony.

 

TIP:

Místo badyánu můžeme použít, majoránku, bobkový list a přidat 1/2 menšího celeru a 1 mrkev.