Hovězí vývar

Klasický hovězí vývar, čirý, silný a voňavý patří neodmyslitelně do české kuchyně.

Ingredience:

  • 500-600 g hovězího masa (hrudí, maso z krku nebo plec, morkové kosti, hřbet, nožičky,… )
  • 100 g petržele
  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 2,5 l vody
  • několik kuliček nového koření
  • několik kuliček černého pepře
  • bobkový list
  • sůl
  • petrželka

 

Postup:

1. Hovězí maso opláchneme, okapané pak rozkrájíme na větší kusy, vložíme do většího hrnce s asi 2,5 litry studené vody a přivedeme k varu.
2. Přidáme koření i zeleninu, hrnec částečně zaklopíme pokličkou, necháme nejméně 3 hodiny, ale raději i déle vařit mírným varem, tedy tzv. táhnout, během vaření hlídáme, aby zůstal vývar čistý, sbíráme vznikající pěnu naběračkou.
3. Hotový vývar scedíme přes co nejhustší sítko (případně cedník můžeme ještě vyložit čistou hadrovou utěrkou, vymáchanou v horké vodě a pořádně vyždímanou).
4. Takto připravený vývar můžeme podávat samotný nebo s nakrájeným uvařeným masem a zeleninou, či například s játrovými knedlíčky či jinou vložkou nebo polévkovou zavářkou.