Hovězí líčka

Recept na hovězí líčka na červeném víně.

Ingredience:

  • 1kg hovězích nebo telecích líček
  • 300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer) nakrájené na kousky, celeru méně
  • 100 g nakrájené cibule
  • 200 ml červeného vína
  • 500 ml demi glace (lze nahradit hovězím vývarem)
  • 3 polévkové lžíce rajčatového protlaku
  • 6 kuliček nového koření, 4 bobkové listy, snítku čerstvého rozmarýnu a tymiánu (lze nahradit i sušenými bylinkami, jsou ale méně aromatické)
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • máslo na případné zahuštění omáčky

 

Postup:

1. Hovězí líčka bývají pokrytá tukem, který můžete odstranit. Jednotlivé porce masa osolíme a opepříme z obou stran a zprudka opečeme na rozpáleném oleji.
2. Opečené maso vyjmeme z hrnce a ve výpeku orestujeme kořenovou zeleninu a cibuli.
3. K zelenině přidáme tři lžíce rajčatového protlaku, bobkový list a nové koření a opět chvilku restujeme.
4. Orestovanou zeleninu zalijeme červeným vínem, které necháme vyvařit.
5. Přilijeme demi glace nebo vývar, přidáme bylinky a přivedeme k varu.
6. Do vařící omáčky vrátíme maso, zakryjeme poklicí a velmi pomalu dusíme asi tři hodiny. Hovězí líčka jsou velmi tuhá (je to namáhaný žvýkací sval) a potřebují dlouhé dušení. Hotová by měla jít krájet lžící. Líčka je také možné pomalu dusit v troubě na 120° C.
7. Jakmile jsou líčka měkká, vyjmeme je z omáčky a zeleninu propasírujeme. Pokud je omáčka příliš hustá, lze ji rozředit přilitím vývaru. Řídkou lze naopak zahustit přidáním másla.