Odebírejte nás na YouTube
Hovězí kostky na divoko
Na sádle orestovaná slanina a cibule spolu s kostkami hovězího zadního, vše podušené doměkka podlité vývarem, ochucené divokým kořením.
Ingredience:
- 500 g hovězího zadního masa (kýta, plec...)
- 50 g špeku
- 4 ks kuličky nového koření
- 2 ks kuličky jalovce
- 2 ks bobkové listy
- 1 ks kousek petržele
- 1 ks mrkve
- 1 ks cibule
- 2 lžičky citronové šťávy
- 2 lžičky cukru
- 1 lžička oregana
- 1 lžíce rajského protlaku
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce sádla
- 1/2 lžičky tymiánu
- 200 ml 30 % smetany ke šlehání
- černý a bílý pepř (celý)
- hovězí vývar
- sůl
Postup:
- V hrnci rozpálíme sádlo, přidáme na kostičky nakrájený špek a vyškvaříme.
- Přidáme na kostičky pokrájenou cibuli a osmahneme do tmava.
- Maso překrájíme na větší kostky, osolíme a 10 minut restujeme za stálého míchání, pak přidáme všechno koření, které jsme podrtili, také rajský protlak, cukr a opět cca 5 minut restujeme.
- Podlejeme vývarem a dusíme do měkka, v průběhu dušení podle potřeby doléváme vývar.
- Měkké maso vyjmeme a šťávu se zeleninou a špekem rozmixujeme.
- Ve šlehačce rozmícháme mouku a přidáme do promixované směsi citronovou šťávu a dochutíme solí, eventuálně cukrem.
- Poté omáčku ještě propasírujeme přes jemné sítko, vložíme zpět maso a prohřejeme.
Doporučení:
Podáváme s rýží, kynutým nebo bramborovým knedlíkem.