Hovězí kostky na divoko

Na sádle orestovaná slanina a cibule spolu s kostkami hovězího zadního, vše podušené doměkka podlité vývarem, ochucené divokým kořením.

Ingredience:

  • 500 g hovězího zadního masa (kýta, plec...)
  • 50 g špeku
  • 4 ks kuličky nového koření
  • 2 ks kuličky jalovce
  • 2 ks bobkové listy
  • 1 ks kousek petržele
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks cibule
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce sádla
  • 1/2 lžičky tymiánu
  • 200 ml 30 % smetany ke šlehání
  • černý a bílý pepř (celý)
  • hovězí vývar
  • sůl

 

Postup:
1. V hrnci rozpálíme sádlo, přidáme na kostičky nakrájený špek a vyškvaříme.
2. Přidáme na kostičky pokrájenou cibuli a osmahneme do tmava.
3. Maso překrájíme na větší kostky, osolíme a 10 minut restujeme za stálého míchání, pak přidáme všechno koření, které jsme podrtili, také rajský protlak, cukr a opět cca 5 minut restujeme.
4. Podlejeme vývarem a dusíme do měkka, v průběhu dušení podle potřeby doléváme vývar.
5. Měkké maso vyjmeme a šťávu se zeleninou a špekem rozmixujeme.
6. Ve šlehačce rozmícháme mouku a přidáme do pomixované šťávy, přidáme citronovou šťávu a dochutíme solí, eventuálně cukrem.
7. Poté omáčku ještě propasírujeme přes jemné sítko, vložíme zpět maso a prohřejeme.

 

Doporučení:
Podáváme s rýží, kynutým nebo bramborovým knedlíkem.