Hovězí kližka na houbách

Na cibuli dušená hovězí kližka s houbami, beraními rohy a kořením. Podávaná s domácím houskovým kynutým knedlíkem.

Ingredience:

  • 500 g kližky
  • 400 g čerstvých hub (holubinky, masáci)
  • 4 ks červených beraních rohů
  • 3 ks cibule
  • 2 ks stroužku česneku
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce protlaku
  • hladká mouka
  • mletá paprika
  • drcený kmín
  • vývar
  • pepř
  • sůl
  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g hrubé mouky
  • 20 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 1 ks žemle
  • 1 ks vejce
  • špetka cukru

 

Postup:
1. Maso nakrájíme na 12 stejných částí, osolíme, opepříme.
2. Houby očistíme, omyjeme a nakrájíme na menší kusy.
3. Cibuli nakrájíme na drobno a osmažíme ji do zlatova na sádle, pak přidáme maso, kmín, papriku, česnek, trochu podlijeme.
4. Vydusíme do tuku, opakujeme ještě jednou, pak podlijeme vývarem, tak, aby maso bylo napůl ponořené a dusíme za občasného podlévání zvolna do měkka.
5. Když je maso skoro měkké, přidáme do omáčky houby a po dvaceti minutách zahustíme dle potřeby hladkou moukou rozmíchanou v troše vody.
6. Provaříme a podáváme s houskovým knedlíkem.

 

Postup (knedlík):
1. Obě mouky prosejeme do mísy, vytvoříme důlek, do něhož rozdrobíme droždí se špetkou cukru.
2. Zalijeme vlahým mlékem, necháme vzejít kvásek, pak přidáme zbylé mléko, vejce, sůl, propracujeme v řidší těsto a nakonec přidáme nakrájenou žemli.
3. Necháme kynout, pak vytvoříme dvě šišky knedlíků, které necháme odpočinout 15 minut a pak zavařujeme 25 minut v osolené vroucí vodě.
4. Po polovině doby varu knedlíky obrátíme.

 

TIP:

Místo knedlíku můžeme pokrm servírovat s bramborovou kaší, nebo rýží.