Holandská omáčka

Jedna z nejznámějších omáček, základní holandská omáčka.

Ingredience:

  • 4 žloutek
  • 100 g máslo
  • 1 lžíce citronová šťáva
  • sůl
  • pepř mletý
  • cayenský pepř

 

Postup:

1. V misce (nerez nebo z varného skla) šlehejte žloutky s citronovou šťávou tak dlouho, až se hmota zdvojnásobí. Potom vezměte tuto misku a dejte ji na hrnec s horkou vodou (voda se nesmí vařit, musí být jen tak akorát u bodu varu, miska se nesmí vody dotýkat – udělali byste z vajec míchaná vajíčka).
2. Za stálého šlehání přidávejte do vajec pomalounku rozpuštěné máslo. Pokračujte ve šlehání, dokud hmota nezhoustne a nezdvojnásobí se její množství.
3. Sundejte z ohně, zašlehejte sůl a pepř. Pokud byste měli omáčku příliš hustou, zašlehejte do ní pár kapek horké vody.