Hamburská vepřová kýta

Slaninou, okurkami a kořenovou zeleninou prošpikovaná vepřová kýta, pečená v troubě, potíraná sádlem smíchaným s červenou paprikou.

Ingredience:

  • 1 kg vepřové kýty
  • 50 g uzené slaniny
  • 20 g másla
  • 100 ml kysané smetany
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 2 ks sterilované okurky
  • 1 ks petržele
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks cibule
  • drcený kmín
  • mletý pepř
  • voda
  • sůl

 

Postup:
1. Očištěnou kořenovou zeleninu, okurky a slaninu nakrájíme na tenké nudličky.
2. Omyté a důkladně osušené maso prošpikujeme střídavě nudličkami slaniny, okurek a syrové zeleniny.
3. Maso osolíme, okořeníme pepřem, posypeme kmínem a na sádle prudce orestujeme ze všech stran.
4. Kýtu mírně podlijeme, přidáme zbylé nudličky slaniny, zeleniny, okurek, jemně nasekanou cibuli a ve středně horké troubě upečeme doměkka, během pečení průběžně podléváme vodou a maso potíráme rozpuštěným sádlem smíchaným s paprikou.
5. Upečené měkké maso vyjmeme a vypečenou šťávu povaříme se smetanou, do které jsme předem rozmíchali mouku.
6. Omáčku z výpeku nakonec zjemníme máslem (v případě dle potřeby rozředíme vodou).
7. Hotovou omáčku propasírujeme přes hustý cedník nebo rozmixujeme a nalijeme na jednotlivé porce masa.