Odebírejte nás na YouTube
Gratinované brambory
Recept na brambory zapékané se smetanou, vhodné jako vynikající příloha, ale i samotné.
Ingredience:
- 600 g brambor
- 20 g másla, rozpuštěného
- 125 ml smetany ke šlehání nebo 12% smetany
- 125 ml mléka
- ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř
Postup:
- Předehřejeme troubu na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C).
- Oloupeme brambory a nakrájíme na tenké plátky.
- Zapékací nádobu přibližně o litrovém objemu vymažeme máslem.
- Smetanu, mléko, prolisovaný česnek, sůl, pepř a 1/4 lžičky muškátového oříšku vložíme do malého hrnce, na středním ohni přivedeme k varu a ihned stáhneme z plamene.
- Plátky brambor a cibule navrstvíme do vymazané zapékací nádoby, tak aby navrchu byla vrstva brambor.
- Poté vše rovnoměrně zalijeme horkou smetanovou směsí a dáme do předehřáté trouby, pečeme zhruba 45 minut, aby nám brambory změkly.
- Gratinované brambory ihned podáváme a to samotné, nebo jako přílohu k masu.