Gratinované brambory se třemi druhy sýrů

Plátky brambor se strouhanou nivou, goudou a česnekem. Zalité šlehačkou a sypané parmazánem, zapečené v troubě.

Ingredience:

  • 1,5 kg brambor
  • 200 g nivy
  • 200 g goudy
  • 50 g parmazánu
  • 350 ml smetany ke šlehání
  • 5 ks stroužků česneku
  • máslo
  • pepř
  • sůl

 

Postup:
1. Oloupané brambory nakrájíme na tenké plátky, sýry nastrouháme.
2. Zapékací mísu vymažeme máslem.
3. Na dno rozložíme brambory v jedné vrstvě.
4. Osolíme, opepříme a zasypeme strouhanou nivou.
5. Postup zopakujeme i u druhé vrstvy brambor, povrch navíc pomažeme rozetřeným česnekem a místo nivy použijeme goudu.
6. Pokračujeme, dokud nespotřebujeme všechny brambory, sýry střídáme.
7. Nakonec zalijeme osolenou smetanou, aby byly brambory téměř potopené.
8. Pečeme při 180 °C asi 60 minut.
9. Nakonec posypeme parmazánem a dopečeme dozlatova.
10. Podáváme horké s kyselou okurkou nebo zeleninovým salátem.