Glazovaná šunka

Pečená šunka potíraná při pečení cukrovo-ananasovým nálevem.

Ingredience:

  • 5 kg šunky v celku
  • 100 g cukru
  • 6 ks hřebíčku
  • 6 ks plátků ananasu
  • 1 lžíce zeleného pepře
  • 1 lžíce mletého hořčičného semínka
  • 1/2 lžíce mletého zázvoru
  • 1/2 lžíce česnekového prášku (sušený česnek)
  • 250 ml ananasové šťávy
  • špetka soli

 

Postup:
1. Nejprve šunku necháme ve studené vodě máčet 12 hodin.
2. Osušíme ji, položíme kůží dolů na rošt do trouby a postavíme pod ní pekáč.
3. Šunku pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 150 minut.
4. Jakmile je upečená, vytáhneme ji, necháme vychladnout a odřízneme jí kůži.
5. Vrstvu tuku nařežeme do kosočtverců.
6. Ananasovou šťávu svaříme s cukrem a kořením, touto směsí pak maso pokropíme.
7. Do zářezů zasuneme jednotlivé hřebíčky.
8. Takto upravenou šunku dáme znovu péci na 30 minut při teplotě kolem 220 °C.
9. Při pečení ji po pěti minutách potíráme ananasovou šťávou a 10 minut před koncem pečení na šunku poklademe kolečka ananasu, kdy středy ananasu vyplníme zeleným pepřem.
10. Po dopečení šunku naporcujeme na plátky a podáváme jak teplou, tak i za studena, jednotlivé porce zdobíme kolečkem ananasu s pepřem.