Gazpacho

Studená zeleninová polévka z Andalusie.

Ingredience:

  • 600 g rajčat
  • 2 šalotky, nakrájené nadrobno
  • 2 papriky (libovolné barvy), zbavené jádřinců a nakrájené nadrobno
  • 1 středně velkou salátovou okurku
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 100 ml suchého červeného vína
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • sůl, čerstvě mletý pepř a cukr na dochucení
  • pár kapek worcesterské omáčky na dochucení

 

Postup:

1. Rajčata na vrchu lehce nařízněte do kříže a vložte na 1 až 2 minuty do vařící vody. Potom je vyjměte (snadno to jde děrovanou naběračkou), oloupejte a pokrájejte na drobno.
2. Do mixéru vložte rajčata, šalotku, papriky i oloupaný česnek a rozmixujte na hrubší hmotu. Okurku oloupejte, nakrájejte nadrobno a spolu se zbylými ingrediencemi ji přidejte k rozmixované zelenině. Znovu mixujte dohladka. Podle chuti dolaďte solí, pepřem a cukrem. Takto připravenou polévku přelijte nejlépe do skleněné mísy nebo džbánu, zakryjte a dejte do ledničky pořádně vychladit.
3. Na ozdobu lze použít opečený toast