Francouzská cibulačka

Tradiční francouzská cibulová polévka s bílým vínem a opečeným toastem.

Ingredience:

  • 4 ks cibule podle množství osob – na každou jednu
  • 2 lžíce máslo
  • 2 lžíce hladká mouka kolik másla tolik mouky
  • 1 l hovězí vývar
  • 3 špetka mořská sůl
  • 2 špetka pepř celý
  • 3 ml červené víno nebo brandy, toho ale méně
  • 4 plátek toastový chléb

 

Postup:
1. Cibuli nakrájíme na proužky nebo na kolečka (na kolečka lépe) a na mírném plameni ji smažíme na másle. Když cibule změknou a ještě nejsou hnědé, zasypeme je moukou a mícháme, aby se mouka pěkně osmažila.
2. Poté přidáme vývar, ideálně pravý hovězí, ale může být i z kostky. Přidáváme ho STUDENÝ a po troškách a stále mícháme. Osolíme, opepříme, přivedeme k varu a přikryté vaříme na mírném ohni 30 minut.
3. Kdo má rád, může do polévky přidat trochu vína nebo brandy, zvýrazní to chuť polévky (nepřidáváme na konci vaření, ale cca 10-15 minut před koncem, aby se alkohol vyvařil).
4. Při servírování vyložíme talíř nebo misku velkým plátkem toastového chleba, nalijeme polévku a nakonec posypeme Guyerem (v krajním případě nahradí ementál, ale nedoporučuji to) nebo parmazánem.