Odebírejte nás na YouTube
Focaccia
Focaccia – vláčný italský chléb s chutí olivového oleje, rozmarýnu a hrubé soli. Skvělý jako příloha, základ sendviče nebo snack. Zkuste si ji upéct doma a objevte jednoduchost a kouzlo pravé italské klasiky!
Ingredience:
- 200 ml vody
- 1 lžíce cukru
- 20 g droždí
- 300 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 10 keříkových rajčat
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička tymiánu
- Pepř a sůl na dochucení
Postup:
- Do vlažné vody přidáme lžíci cukru a rozdrobíme do ní 20 g droždí. Vše promícháme a necháme chvíli odpočívat, až droždí začne pracovat.
- Mezitím do mísy prosejeme 300 g hladké mouky, přidáme lžičku soli a přilijeme vzešlé droždí. Těsto dobře propracujeme, aby bylo hladké a pružné. Zakápneme ho olivovým olejem a celé ho v oleji důkladně obalíme, aby se při kynutí nevysušilo. Mísu s těstem přikryjeme a necháme ho kynout na teplém místě přibližně 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Po vykynutí těsto přendáme do pečicí nádoby nebo na plech vyložený pečicím papírem. Prsty těsto rovnoměrně roztlačíme a vytvoříme malé důlky, do kterých vmasírujeme další olivový olej, což přidá na chuti a vláčnosti.
- Podle chuti do těsta vložíme naříznutá cherry rajčata, plátky česneku a čerstvé bylinky, například rozmarýn nebo tymián. Nakonec těsto lehce osolíme a opepříme.
- Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 25 minut, dokud focaccia nezezlátne a nevytvoří křupavou kůrku.