Florentýnky

Vánoční cukroví z ořechů a javorového sirupu.

Ingredience:

  • 120 g másla
  • cca 20 lžic javorového sirupu (lze nahradit medem)
  • 12 lžic ořechové mouky (namleté ořechy – mandle nebo kešu)
  • 400 g sušených brusinek nesířených
  • 600 g ořechů (mandle, pekanové, lískové, kešu…)
  • kůru z poloviny citronu

 

Postup:

Máslo pomalu rozehřejeme, přidáme sirup, ořechovou mouku a špetku soli. Chvíli povaříme a sundáme z plotny. Nasekáme ořechy a nakrájíme brusinky na malé kousky. Čím budou kousky menší, tím lépe se nám bude hmota zpracovávat. Ořechy a brusinky přidáme do hrnce k máslu, sirupu a mouce, kde je důkladně promícháme. Zapneme troubu a necháme ji předehřát na 180 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem, na který lžící vyskládáme hrudky. Ty potom tvarujeme do koleček a pečeme zhruba 10 minut.