Fazolová polévka

Z čerstvých, máčených fazolí připravená chutná luštěninová polévka zahuštěná jíškou.

Ingredience:

  • 120 g fazolí
  • 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 2 ks středně velkých brambor
  • 2 ks cibule
  • 2 ks stroužky česneku
  • několik kuliček nového koření
  • několik kuliček černého pepře
  • sůl
  • voda

 

Postup:

1. Nejlépe přes noc máčíme fazole ve studené vodě.
2. Druhý den je slijeme, přidáme nakrájenou a očištěnou kořenovou zeleninou, nové koření, pepř, nasekaný česnek, jednu oloupanou, na plátky pokrájenou, cibuli a na kostičky nakrájené brambory.
3. Zalijeme čerstvou mírně osolenou vodou a vaříme.
4. Na rozpuštěném tuku do červena osmahneme na jemno nasekanou druhou cibuli, zaprášíme hladkou moukou.
5. Až jsou fazole měkké, polévku zahustíme připravenou jíškou.
6. Nakonec fazolačku zakápneme několika kapkami octa.

 

TIP:

Do polévky můžeme přidat na kostičky nakrájené uzené maso, potěšíme tím nejednoho masožravce a polévka bude mnohem chutnější. Nakonec můžeme přidat jarní cibulku, aby byla polévka barevnější.