Falafel

Recept na arabskou pochoutku z cizrny.

Ingredience:

  •  2 šálky namočené cizrny (cca 250 g sušené)
  • 1 šálek nasekané zelené cibule (možno jarní)
  • 1/2 šálku nasekané petrželky kudrnky
  • 4 stroužky česneku (nasekaného)
  • 1 polévková lžíce mletého římského kmínu
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • větší špetka chilli
  • koriandr

 

Postup:

Jeden šálek cizrny namočíme na 12-20 hodin (zdvojnásobí objem) a poté slijeme (nevaříme!). Do mixéru dáme cizrnu, nasekanou cibuli, petrželku, na menší kusy nasekaný česnek a vše rozmixujeme. Přendáme do mísy, osolíme, přidáme koření a dáme na 20 minut do lednice. Poté tvarujeme kuličky či placičky (3-4 cm v průměru) a důkladně je mačkáme, aby držely pohromadě. V arabských obchodech seženete i speciální tvořítko. Nyní máme dvě možnosti:

a) Pečeme na 220 °C dozlatova na pečícím papíru ve střední části trouby. Po 20 minutách otočíme a potřeme olejem z obou stran (pozor, falafely hnědnou odspoda a pokud otočit vůbec nejdou, jsou málo upečené).

b) Smažíme ve velké vrstvě oleje (2 cm) na středním plameni. Do zhnědnutí se jich nedotýkáme, aby se nerozpadly, pak otočíme. Smažené placičky necháme okapat na ubrousku.