Domácí kečup

Další z omáček, které lze použít k masu, hranolkům nebo například místo suga do pizzy.

Ingredience:

  • 150 ml 8% octa
  • 1 lžíce soli
  • 5 kuliček celého nového koření
  • 25 dkg jablko
  • 150 ml vody
  • 3 ks hřebíčku
  • 15 dkg cukru
  • 10 kuliček celého černého pepře
  • 25 dkg cibule
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 špetka mleté skořice
  • 2 ks bobkového listu
  • 2 kg rajče

 

Postup:

1. Do připraveného kastrolu si nandáme omytá a přepůlená hodně zralá rajčata, očištěná jablíčka i se slupkou, oloupanou a nahrubo nasekanou cibuli.
2. Pak přidáme ocet, cukr a veškeré koření. Koření si můžeme dát do zvláštního obalu, abychom ho potom nemuseli lovit z kastrolu. Zeleninu vaříme do zhoustnutí, za občasného míchání, asi 1 hodinu. Záleží na vodnatosti rajčat. Pokud máme kvalitní kastrol míchat nemusíme.
3. Potom vyndáme obal s kořením a směs na kečup ponorným mixerem rozmixujeme. Kečupovou směs propasírujeme přes husté síto a kečup si horký nalijeme do skleniček. Kečup sterilujeme 20 minut.