Domácí housky

Velmi jednoduché domácí houstičky, které si každý zamiluje. Snadné na přípravu a skvěle chutnají.

Ingredience:

  • 1 lžička cukru
  • 3 vejce
  • 150 ml oleje
  • 250 ml mléka
  • 1 lžička soli
  • 600 g hladké mouky
  • 1 kostka droždí (42g)
  • 1 rozšlehané vejce na potření
  • sůl, nebo koření na ozdobu

 

Postup:

  1. Do mísy rozdrobíme kostku droždí, přidáme cukr, zalijeme troškou vlažného mléka a posypeme lehce moukou. Smícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Po vzejití kvásku přidáme zbytek mléka a ostatní suroviny, zpracujeme těsto. Pokud chceme ochucené houstičky, do těsta můžeme zapracovat libovolné koření, například provensálské.Poprášíme hladkou moukou a necháme kynout na teplém místě přibližně hodinu.
  3. Po vykynutí dáme těsto na vál a znovu propracujeme, poté si těsto rozdělíme na kousky velké asi jako broskev. Vytvarujeme kuličky a dáváme rovnou na plech, vyložený pečícím papírem. Houstičky můžeme z vrchu naříznout do kříže. Necháme na plechu ještě asi 30 minut vykynout.
  4. Poté potřeme housky rozšlehaným vejcem a posypeme podle chuti solí, mákem, sezamem, nebo strouhaným sýrem.
  5. Dobré domácí housky pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C zhruba 20 minut.