Čokoládová panna cotta

Čokoládová varianta výborného italského dezertu z vařené smetany, čokolády a dalších ingrediencí.

Ingredience:

  • 500 ml smetany
  • 100 g tmavé čokolády 60 %
  • 50 g moučkového cukru
  • 2 lžičky jemně mleté želatiny
  • 2 lžičky vody
  • maliny, borůvky nebo jiné sezónní ovoce na ozdobu
  • slunečnicový olej na vymazání formiček
  • formičky nebo hrnky na panna cottu o objemu 120 ml

 

Postup:
1. Asi ve 2 lžících vody rozmícháme želatinu, necháme tak 5 minut stát, nebo tak dlouho, dokud želatina neabsorbuje všechnu vodu
2. Smetanu nalijte do hrnce, na středním zdroji tepla ji mírně zahříváme, přidáme cukr a nalámanou čokoládu a za stálého míchání přiveďte k varu, sejmeme z ohně, přidáme želatinu a mícháme, aby se vstřebala
3. Směs nalijte do čtyř formiček na panna cottu nebo postačí hrnečky o objemu 120 ml lehce vymazané olejem
4. Necháme v lednici 6 hodin ztuhnout
5. 10 minut před podáváním vytáhneme dezert z lednice, vyklopíme a ozdobíme malinami a borůvkami či jiným sezónním ovocem.