Citronový cheesecake

Další varianta sladkého pokušení v americkém stylu, tentokrát s citronovou příchutí.

Ingredience:

  • 200 g máslových sušenek
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 500 g ricotty nebo měkkého tvarohu
  • 50 g cukru krupice
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce jemné krupičky
  • 3 ks žloutků z velkých vajec
  • nastrouhaná kůra ze 2 velkých citronů

 

Postup:

1. Nalámané sušenky rozmixujeme v robotu, přidáme rozpuštěné máslo a prošleháme.
2. Dortovou formu s rozevíracím okrajem o průměru 20-25 cm vyložíme pečicím papírem, vložíme do ní sušenkovou směs a rovnoměrně ji obrácenou lžící rozetřeme.
3. Nádobu robota vytřeme, dáme do ní měkký tvaroh nebo ricottu, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, žloutky, krupicový cukr, krupičku a asi 2 minuty prošleháme, až se vše dobře spojí.
4. Hmotu vlijeme do formy, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C (horkovzdušné na 160 °C) a pečeme asi 40 minut, až bude náplň na dotek pevná a bude se lehce odtahovat od stěn, pak troubu vypneme, dvířka pootevřeme a necháme cheesecake 1 hodinu chladnout v troubě.
5. Dezert uvolníme od stěn nožem, sundáme formu, nakrájíme na porce, přesuneme na dezertní talíře a podáváme.