Chřestová polévka

Horký smetanový krém z chřestu s cibulkou a bazalkou.

Ingredience:

  • 500 g chřestu
  • 1 střední cibule
  • 1 l kuřecího vývaru
  • menší hrst bazalky
  • 1 vrchovatá lžíce másla
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • sůl, pepř
  • krutonky a lístky bazalky na dozdobení

 

Postup:

1. Chřest pomocí škrabky oloupeme, odřízneme dřevnaté konce (cca 1 cm) a nakrájíme na špalíčky (cca 3 cm).
2. Cibuli nakrájíme nadrobno, v hrnci rozehřejeme máslo a osmahneme na něm cibulku, zalijeme kuřecím vývarem, přidáme kousky chřestu, osolíme a opepříme. Přivedeme k varu a poté cca 15 minut vaříme (chřest musí být měkký). Na konec přidáme smetanu, lístky bazalky a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Na závěr dle chuti dosolíme.
3. Podáváme s opečenými krutonky a lístky bazalky.