Chlupaté knedlíky

Brambory vařené i syrové, zahuštěné hrubou moukou, uvařené v osolené vodě doměkka.

Ingredience:

  • 500 g syrových brambor
  • 150 g vařených brambor
  • 150 g hrubé mouky
  • 1 ks vejce
  • trochu mléka
  • sůl

 

Postup:

1. Oloupané syrové brambory omyjeme, nastrouháme, dáme na cedník, polijeme horkým mlékem, přikryjeme a necháme okapat.
2. Dáme do mísy, přidáme na jemno nastrouhané uvařené brambory, sůl, rozklepnuté vejce a postupně přidáváme hrubou mouku a vypracováváme tužší těsto.
3. Vyrobíme knedlíky střední velikosti a dáme je vařit na 15-20 minut (podle velikosti knedlíků) do vroucí a osolené vody.
4. Po chvíli vaření je opatrně vařečkou nadzvedneme, aby se nepřichytily ke dnu.

 

TIP:

Uvařené rozkrojíme a podáváme s osmaženou cibulí nebo opečenou slaninou. Skvělé jsou i k pečenému masu a dušenému zelí.

Množství mouky záleží na druhu brambor. Méně škrobové brambory potřebují více mouky, jinak by se mohly rozvařit. Pro kontrolu si uděláme jeden knedlík a rozvaří-li se, přidáme trochu mouky.