Čalamáda

Nakládaná zelenina s octovým nálevem.

Ingredience:

  • 1/2 l vody
  • 1/4 l octa
  • 1 kg zeleniny (můžeme zvolit dle svého výběru)
  • 40 g soli
  • trochu zrnek pepře
  • trochu zrnek nového koření

 

Postup:

Zeleninu a cibuli nastrouháme nebo nakrájíme na malé kousky. Zeleninu důkladně prosolíme a dáme do nádoby na půl hodiny odležet (dobře poslouží i větší hrnec). Svaříme vodu a nalijeme ji pak na zeleninu. Když zelenina vychladla, vymačkáme ji, naplníme do sklenic a zalijeme vařícím octovým nálevem. Přidáme pepř a nové koření, dle chuti můžeme přidat i kopr. Uzavřeme víčky a uložíme do chladu. Směs můžeme ve sklenicích i zavařit, ale není to potřeba.