Buchtičky se šodó

Některými lidmi tolik milované, některými zase nenáviděné pečené buchtičky, podávané přelité žloutkovým krémem.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 60 g krupicového cukru
  • 25 g čerstvého droždí
  • 200 ml vlažného mléka
  • 100 ml oleje
  • 2 ks vejce
  • špetka soli
  • rozpuštěné máslo
  • hladká mouka na posypání

 

Ingredience (krém):

  • 700 ml plnotučného mléka
  • 50 ml smetany
  • 1-2 lžíce škrobu
  • 60 g krupicového cukru
  • 6 ks žloutků
  • 2 ks vanilkové lusky

 

Postup:

1. Nejprve si připravíme kvásek; v misce rozmícháme nadrobené droždí spolu se 4 lžícemi vlažného mléka, lžící mouky a cukru, necháme ho vzejít.
2. Prosátou mouku smícháme se solí, vejci, olejem, zbylým cukrem a vzejitým kváskem, přilijeme zbývající mléko a vypracujeme těsto, necháme tak 45 minut kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
3. Těsto vyklopíme na pomoučněný vál, rozdělíme na 4 části a rozválíme na válečky, ty pokrájíme na malé kousky, z každého vyválíme kuličku, důkladně ji potřeme rozpuštěným máslem a klademe na vymazaný pekáč, necháme v teple dalších 30 minut kynout.
4. Buchtičky upečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova.
5. Připravíme si šodó; vanilkové lusky podélně rozkrojíme a vyškrábeme z nich zrníčka.
6. Mléko svaříme s polovinou cukru, škrobem a vanilkovými zrnky a na vypnuté plotýnce necháme asi 15 minut stát.
7. Hrnec s ochuceným mlékem dáme do vodní lázně, žloutky rozmícháme se zbylým cukrem a postupně je zašleháme do horkého, nikoli však vroucího mléka, aby se nám žloutky nesrazily.
8. Upečené buchtičky rozdělíme do talířů a zalijeme teplým vanilkovým krémem, tedy přesně žloutkovým šodó.