Bublanina do koláčové formy

Piškotové nadýchané a jemné těsto s drobným ovocem. Populární, snadný, rychlý a levný dezert našich babiček a prababiček.

Ingredience:

  • 6 lžic polohrubé mouky (Babiččina volba)
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 300 g rybízu nebo jiného drobného ovoce
  • 180 ml 31% smetany ke šlehání
  • 3 ks vejce
  • 1 ks vanilkového cukru
  • 1/2 ks kypřicího prášku do pečiva
  • koláčová forma o průměru 28 cm
  • 2 lžíce hrubé mouky na vymazání
  • 1 lžíci másla na vymazání

 

Postup:

1. Oddělíme žloutky a bílky
2. Z bílků a špetičky soli vyšleháme pevný sníh
3. Ke žloutkům přidáme cukry a šleháme do pěny
4. Přidáme smetanu a opět chvilku šleháme
5. Pak přidáme rozpuštěné, vychladlé máslo, mouku smíchanou s kypřícím práškem a nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků
6. Stěrkou vyrovnáme do máslem vytřené a moukou vysypané koláčové formy
7. Ovoce dáme do misky (pokud máme zmrazené, nechápe jen částečně povolit), přidáme lžíci hrubé mouky a promícháme
8. Potom ovocem rozmístíme povrch bublaniny a dáme péci do trouby vyhřáté na 180 °C
9. Pečeme dorůžova zhruba 30 minut
10. Po upečení bohatě pocukrujeme.