Bezlepkový chléb

Recept na chléb nejen pro celiaky.

Ingredience:

  • 500 g bezlepkové chlebové mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 5 g třtinového cukru
  • 100 ml teplé vody
  • 150 ml vody
  • 10 ml olivového oleje
  • 10 g soli
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 10 g mletých lněných semínek + 50 ml horké vody
  • semínka na posypání

 

Postup:

Do 100 ml teplé vody rozdrobíme droždí, přisypeme třtinový cukr a necháme vzejít kvásek. Mletá lněná semínka rozmícháme s horkou vodou. Budou nám sloužit jako substitut za vajíčko. Ve velké míse smícháme chlebovou mouku, sůl a kmín. Přilijeme gel z lněných semínek, kvásek, 150 ml vody a olivový olej. Vše pečlivě umícháme a necháme pod utěrkou 30 min kynout. Formu na biskupský chlebíček vyložíme pečícím papírem a přendáme do ní těsto. V této chvíli ho můžeme posypat semínky. Formu s těstem dáme do trouby předehřáté na 50° C a pod ní umístíme nádobu s vodou. Troubu vypneme a těsto v ní necháme dalších 20 min kynout. Po uplynulé době formu vyndáme a troubu vyhřejeme na 250° C. Jakmile je trouba rozpálená, vložíme formu zpátky a pečeme 10 minut. Poté vytáhneme nádobu s vodou, teplotu snížíme na 180° C a pečeme dalších 35 minut. Po upečení chléb vyndáme v formy a necháme vychladnout.